Staatskunst?

Het werk van de schilder Piet Mondriaan ervaar ik als koel en meetbaar. Ver weg van het menselijk lichaam. Het is wonderlijk dat dit werk na 100 jaar in Nederland zoveel verering krijgt en voor culturele verlamming zorgt.
De schilderijen zijn als tralies waar de hele vrije kunst achter is opgesloten. Vóór deze tralies werken de subsidieslaven begeleid door de dames en heren, curatoren en kunstambtenaren. Hoelang moet deze culturele gevangenis nog duren, wie laat ze vrij?
In Europa zijn we allang uitgeschakeld. Het handelen van het Mondriaan Fonds heeft overal voor verkramping gezorgd. Alles wordt in geld vertaald, schilderijen gaan voor miljoenen van de hand. Kunst heeft niets met geld te maken en het kan zich overal ontplooien, dat kost niets.

 

WIE ZOET IS KRIJGT LEKKERS (12/12) – Vernieuwde Engelse drop in de Hollandse kleuren rood, blauw en geel. Productie onder streng toezicht van het Mondriaan Fonds.

 

LEEUWENKOOI (11/12) – Het Mondriaan Fonds presenteert de geheel vernieuwde leeuwenkooi. De tradionele rood-wit-blauwe Mondriaan-vlag voor Hollands glorie. Dit project is tot stand gekomen door het opdrachtgeverschap en de drie curatoren.

 

HET M-VIRUS (10/12) – Massale inenting tegen het M-virus, ook wel Mondriaan Fonds genoemd. Tegen opkomende rechtlijnigheid.

 

HARKEN (9/12) – Nieuw gereedschap voor het opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds. Zeer grote hark om het laatste restje geld uit de vrije beeldende kunst te halen. Uitgevoerd door de drie curatoren; rood, geel en blauw.

 

GIJZELING (8/12) – De gijzeling van de Nederlandse kunst, die wordt vastgehouden aan een hondenriem. De curator zegt hoe hij het moet verwoorden om subsidie te krijgen om het inhoudelijk en vernieuwend te laten lijken.

 

SPREEKUUR (7/12) – Spreekuur van het Mondriaan Fonds, om kunstenaars te helpen subsidie aan te vragen en in te vullen, begeleid door twee curatoren of leden van het opdrachtgeverschap.

 

DE DUIM (6/12) – Het zichzelf benoemde deskundig geachte Mondriaan Fonds, oordeelt over kunst in alle vrijheid gemaakt, met meestal een negatief oordeel.

 

MONDRIAANS MARIONETTEN THEATER (5/12) – Eerste bedrijf begint met het slavenkoor. Titelsong ‘Wij hebben alle touwtjes in handen’. Het gezelschap is te lamlendig om te spelen, maar de curatoren nemen het over om er toch een groot succes van te maken. #spotprent

 

ONDERGRONDS (4/12) – Nu het Mondriaan Fonds Fonds een staatsmonopolie heeft op de Nederlandse kunst, gaat de vrije kunst ondergronds verder.

 

De vijf goocheltrucs van de cultuurambtenaren

De vijf goocheltrucs van de cultuurambtenaren.

  1. De schilderkunst afschaffen en als ouderwets bestempelen, en na jaren weer promoten.
  2. De beeldhouwers materialen, brons, hout en steen afschaffen en moderne materialen, polyester, rubber, textiel, ijzer en aarde als de nieuwe materialen voor schrijven. Na jaren gingen de zogenaamde topkunstenaars weer hollend naar de bronsgieterijen. Over hypocrisie gesproken!
  3. De figuratieve kunst met groot tam tam afschaffen en jaren later als bij toverslag de nieuwe figuratie uitvinden. Maar dan wel als je kon aantonen niet te kunnen tekenen.
  4. De curatoren, als kunstzinnige begeleiders van het Mondriaan Fonds, hebben zichzelf als topkunstenaars gegoocheld.
  5. De belangrijkste goocheltruc is van de vrije kunsten in Nederland staatskunst maken, met als gevolg de bekende subsidieslaven.

 

Zelfkroning (3/12) – Het zichzelf kronende Mondriaan Fonds wordt begeleid door twee kunstambtenaren.

 

Protest-penning – Dertig jaar onvrije kunst in Nederland onder streng toezicht van het Mondriaan Fonds. Uitgevoerd in goud en zilver, leverbaar op bestelling. Diameter 85 mm.

 

Vluchtschrift 2017, mondriaan fonds, Eric Claus

Vluchtschrift 2017  (1 en 2 / 12): Het Mondriaan Fonds heeft met haar opdrachtgeverschap de Nederlandse kunstenaar van zijn vrijheid beroofd en in de gevangenis gezet. Wie stopt deze waanzin.