Drees maakt plaats voor 21 filosofen

Bij de Raad van State is de vitrine weer rijkelijk ingericht!
Deze keer maakt Drees plaats voor de 21 filosofen van de 20e eeuw.

 

 

Ere-expositie Eric Claus krijgt koninklijke opening

De Schiphorst – Hij heeft wel wat met leeuwen, verklaarde de nieuwbakken Ridder in de Nederlandse Leeuw Eric Claus zaterdagmiddag na de uitreiking van de onderscheiding in de Tuinzaal van De Havixhorst.

De plechtigheid was het hoogtepunt van de opening van de nieuwe zomerexpositie van het Beeldenpark De Havixhorst, Komedie en Illusie, Eric Claus 80. De gerenommeerde beeldhouwer herinnerde zich een verslag van een expositie van de Haarlemse Schilderschool waaraan hij 10-jarig jochie had meegedaan. De laatste zin van de recensie werd aan de jonge Eric Claus gewijd: hij had een beeld gemaakt als een sluipende leeuw. Die mocht in de vensterbank van de expositieruimte staan.

En nu zeventig jaar later staat hij lichtelijk onwennig over zoveel aandacht een beetje als een leeuw en als een ridder. Als beeldhouwer maakte hij in zijn atelier de ene na de andere ridder, met een mateloze werkkracht. In twaalf gemeenten in ons land staat een ridder in de openbare ruimte. Lange tijd voelde hij zich niet als een ridder, bekende hij. Hij werd voortgedreven door angst, als een buitenbeentje binnen de gemeenschap. Talloze prijzen en exposities verder heeft Eric Claus naam gemaakt. Hij heeft een bijzondere plaats veroverd in de werelden van de monumentale sculptuur en van de penningkunst. Zijn beelden en sculpturen staan in steden en dorpen door het hele land en getuigen van het ambachtelijk meesterschap waarmee Eric Claus de speelse, trefzekere vormen van zijn bronzen beelden tot leven roept met een grote rijkdom aan ideeën, aldus de burgemeester van Waterland die de koninklijke onderscheiding uitreikte. Hij maakt ook penningen, tekeningen waaronder spotprenten en schilderijen. Werk van hem staat ook innhetbbuitenlqnd, zoals in de Verenigde Staten en in Denemarken.

Hij is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de portretgalerij van de Raad van State. Hij vervaardigde van de Oranjevorsten de portretten van Willem van Oranje en koning Willem-Alexander en een dubbelportret van de koning en koningin Maxima.

Eric Claus is ook de maker van de bekendste Nederlandse toneelprijzen die ooit zijn bedacht door oud-directeur van Schouwburg Ogterop Frans van der Veen. De huidige directeur Wybrich Kaastra mocht als eerste geschenk in het jubileumjaar – Ogterop bestaat 150 jaar – een vitrine in ontvangst nemen met de originele Toneelprijzen waaronder de Louis d’Or, de Theo d’Or, Arlecchino en Columbina voor de beste bijrollen.

Volgens Luzette Wagenaar-Kroon, burgemeester van Waterland, vormen de Pelgrimsdeuren in de Onze Lieve Vrouwe Toren / Lange Jan van Amersfoort een hoogtepunt in zijn gehele oeuvre, dankzij de combinatie van vindingrijkheid, innovatie en ambachtelijk vakmanschap. Ze zijn een meesterstuk van Nederlandse beeldhouwkunst.

In een korte feestrede eerde prof. Dr. Coen Tamse het werk van Eric Claus. Tamse, voorzitter van de Prins Willem De Eerste Herinneringsstichting, nam het initiatief voor de aanvraag van de onderscheiding voor Eric Claus. De kunstenaar had  eerder al eens laten weten geen prijs te stellen op een lintje. Dit keer wilde hij de plechtigheden met enige ironie wel lijdzaam ondergaan. Zijn vrouw Heleen Levano van wie in de Oranjerie portretten worden geëxposeerd, deelde bescheiden in de feestvreugde.

In de voortuin werd de opening van de expositie feestelijk omlijst met danseressen van Scala die een andere Eric, Satie, tot leven brachten, en een hoge vocale rol voor sopraan Brigitte van Hagen. Het grote gezelschap verspreidde zich over het Beeldenpark om nader kennis te maken met Eric Claus, in levende lijve, maar vooral met de beeldhouwer. Bron: meppelercourant.nl

Honderd beelden van Eric Claus bij de Havixhorst

Aanleiding voor de tentoonstelling is de tachtigste verjaardag van de man die bekend werd met portretten van onder anderen Beatrix, Drees en Cruijff en geldt als een van de belangrijke beeldhouwers in ons land. Zijn beelden staan onder meer bij het winkelcentrum in Hoogezand (Luitspeler, 1981) en het Gasunie-gebouw in Groningen (Wachters, 1994). Bij De Havixhorst staat Arlechino (2005).

Bron: Dagblad van het Noorden

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Beeldhouwer en medailleur Eric Claus uit Broek in Waterland krijgt een hoge Koninklijke Onderscheiding. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Claus kon de onderscheiding niet opgespeld krijgen tijdens de jaarlijkse lintjesregen die woensdag plaatsvond. Hij krijgt het lintje op een later moment.

Claus (80) wordt beschouwd als een belangrijk vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst. Hij werd nationaal bekend met beelden van onder meer Beatrix, Willem Drees, Simon Wiesenthal en Johan Cruijff. Zijn oeuvre omvat honderden grote en kleinere sculpturen, penningen, schilderijen en tekeningen.

 

Noord Hollandsdagblad

Boek Commedia dell’arte

Dit 220 pagina’s dikke boek geeft een visuele reis van het terugkerende thema commedia dell’arte welke als een rode draad door Eric’s oeuvre is te zien. Een rijkelijk geïllustreerd boek met beelden, grafiek en penningen met een intrigerende inleiding door Professor Rob Erenstein. Het boek is gedrukt in een beperkte oplage van 50 stuks.

Bestellen kan via post@ericclaus.nl (Prijzen € 195,– zonder penning, € 395 met penning).