Eerste paleisbewoners Willem III en Mary terug op het ‘oude nest’

Twee bronzen beelden van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary Stuart verwelkomen sinds gisteren de bezoekers van Paleis Het Loo. De eerste bewoners van het paleis staan in het entreegebouw Huis van Oranje.

De beelden zijn gemaakt in opdracht van de Stichting Koninklijk Apeldoorn (SKA). Gisteren werden ze officieel overgedragen aan Paleis Het Loo. De onthulling van de beelden werd gedaan door Commissaris van de Koning Cornielje en burgemeester John Berends. Roelof Visser, vicevoorzitter van de SKA, is twee jaar bezig geweest om de beelden bij Het Loo te krijgen. ,,We hebben het voor elkaar gebokst. Het is een bijzonder beeld van de grondleggers. Nu staan de eerste bewoners van het Paleis naast de laatste bewoner Wilhelmina.”

Willem III en Mary Stuart hebben de basis gelegd voor het paleis in Apeldoorn. Ze kochten in 1684 het middeleeuwse jachtslot Het Loo. Het echtpaar liet er het latere paleis bouwen en legden tuinen aan.

 

‘Chique ingang’
Beeldhouwer Eric Claus uit Broek in Waterland heeft de beelden in opdracht van de SKA ontworpen. ,,Ik ben er een jaar mee bezig geweest. Ik heb gepoogd er een eigentijdse vorm van te maken. Of ik tevreden ben met het resultaat? Ik ga altijd door tot het me bevalt, maar het is een moeilijk project geweest. De moeilijkheid zat hem in dat het driedimensionaal moest worden. Dat was een worsteling. Dat de beelden de bezoekers ‘opwachten’ is vrij nieuw. Het is een heel chique ingang.” Erik Claus heeft ook gebeeldhouwde portretten van Willem van Oranje en koning Willem Alexander gemaakt, die in het gebouw van de Raad van State staan.

Hoofdconservator van Het Loo Johan de Haan vindt de beelden een prachtig eerbetoon. ,,In 1984 is de geschiedenis van Het Loo begonnen. Het is een prachtige herinnering in beeld. Willem III heeft met zijn vrouw Mary Stuart besloten het paleis te bouwen. Dat wat het echtpaar toen is begonnen wordt gekoesterd door de generaties daarna. Wat is er nou aardiger dan dat aan de bezoekers bij binnenkomst te laten zien? Bovendien vergeten mensen weleens hoe belangrijk Mary Stuart was. Zij heeft heel veel gedaan en ze was hier vaker dan haar man. Dat moet je recht doen.”

Tevens kreeg Cor Visser tijdens de bijeenkomst de Zilveren Erepenning van de gemeente Apeldoorn overhandigd van John Berends. Visser was dertien jaar voorzitter van de SKA.

Margit Schulz
Bron: www.ad.nl